TR | EN
  • "Klasik çözüm yöntemleri dışında, hukuk düzeninde etkili neticeler ortaya çıkaracak çalışmaları ile yargılamada üzerine düşen görevini en etkin biçimde yerine getirmektedir"

ÇEKİŞMESİZ YARGI İŞLERİNDE SULH HUKUK MAHKEMELERİNİN GÖREVİ

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 382. maddesinde çekişmesiz yargıya konu işler düzenlenmiştir. Yine 383. maddede de bu işlemlerin hangi mahkemece bakılacağı yani hangi mahkemenin görevli olduğu düzenlenmiştir. İş bu düzenleme ile " Çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir." diyerek çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleri olarak düzenlenmiştir. Ancak bazı iş ve işlemlerde özellikle kambiyo vasfındaki kıymetli evrakların iptali konusunda yargıya - sulh hukuk mahkemelerine yapılan başvurular reddedilerek bu işlemlerin (kıymetli evrakın iptalinin) Asliye Ticaret Mahkemelerince görüleceği gerekçesiyle görevsizlik kararları verilmektedir. İş bu kararların temyizi üzerine Yargıtay 11. Hukuk Dairesi ve Yargıtay 17. Hukuk dairesi arasında bir birine zıt kararlar çıkmıştır. Yargıtay 17 Hukuk Dairesinin 21.12.2011 tarihli kararında "Kıymetli evrak zayi davası çekişmesiz yargı işlerinden olup sulh hukuk mahkemelerinde görülür" diyerek kıymetli evrakın iptaline dair çekişmesiz yargıda görevli mahkemenin sulh hukuk mahkemeler olduğu belirtilmiştir. Yine Yargıtay 11 Hukuk Dairesinin 02.12.2011 tarihli kararında ise "Yeni HMK düzenlenmesine rağmen, çekişmesiz de olsa ticari davalarda görev Ticaret Mahkemelerine aittir" diyerek çelişkili bir karar verilmiştir. 
Her iki Yargıtay Dairesi arasındaki bu farklı kararların içtihadı birleştirme kararı ile çözümlenmesini umut ediyoruz. Zira farklı bu kararlara dayanarak sulh hukuk mahkemeleri farklı farklı kararlar vermektedirler. Hal böyle olunca aynı konularda farklı göreli mahkemeler ortaya çıkmış ve süreler uzamış olacaktır. Neticede vatandaşın hakkına kavuşması da uzamış olacaktır. İptali istenen kıymetli evrakların art niyetli kişilerin eline geçmesi ve haklı olan sahiplerini mağdur etmesinin yolu açılmış olacaktır. İptal edilmeyen kıymetli evrakların aynı zamanda ticarette dolaşımı engellenmediğinden farlı kişilerinde mağduriyetinin önü açılmış olacaktır. Bu bakımdan  Yargıtay 11 ve 17 Daireleri tarafından verilen çelişkili kararların içtihadı birleştirme yoluyla giderilmesini temenni ediyoruz.